LUN BAWANG PERLU BERANI ( LUN BAWANG PETULU MESANGIT)

Posted: 11 November 2013 in Uncategorized

Lun Bawang perlu berani, Lun Bawang perlu berubah untuk melakukan anjakan paradigma daripada jaguh kampung kepada juara dunia dan meningkatkan diri daripada Lun Bawang cermalang kepada Lun Bawang terunggul. Lun Bawang  juga  perlu berubah  daripada  kurang berani menjadi  Lun Bawang  yang berani  berjuang menjadi jaguh dunia. Walau pun kedudukan  orang Lun Bawang  pada masa ini boleh  di banggakan ,  tetapi tahap kejayaan itu tidak mencukupi dan memadai untuk menghadapi  lebih banyak lagi cabaran di hari muka. Walau pun orang Lun Bawang  telah Berjaya melalui  cabaran pertam

Penghulu Bakelalan

Penghulu Bakelalan

Melakukan mobiliti  social  daripada masyarakat  yang  suatu masa dahulu daif dan miskin. Kini  menjadi usahawan  dan cendakiawan  kerana  kejayaan sistem pendidikan , namun kini Lun Bawang berdepan  pula dengan  dengan cabaran  globalisasi dan perlumbaan mengejar  ilmu  menjadi semakin  kritikal.  Kalau dulu mereka yang mendapat keputusan baik delam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)  sudah di anggap hebat, tetapi kini mereka yang mendapat iiazah  belum tentu berpeluang mendapat pekerjaan yang baik. Lihatlah berapa jauhnya perubahan  dulu dan sekarang. Tugas kita Lun Bawang  semakin berat  dan pastinya  Kerajaan  tidak dapat  menyediakan  segala-galanya untuk membantu Lun Bawang mencapai hasrat itu. Anjakan paradigma  hanya mampu dilakukan jika Lun Bawang  menjadi insan unggul dan bersungguh-sungguh mengejar ilmu  dan kemahiran. Oleh itu genarasi muda  belajarlah bersungguh sungguh  serta berpegang  kepada pepatah orang Malayu “ Bercita-cita  setinggi langit  kerana  tidak dapat mencapai langit,  paling  kurang  dapat mengapai awan. Justru kerajaan sedar bahawa  pendidikan  menjadi  wahana penting  kepada proses  mobility social dan pentingnya bidang pendidikan, bukan  sahaja  untuk  mendidik,  tetapi juga untuk melahirkan masyarakat yang holistic, berakhlak, beriman dan  mempunyai  kemahiran supaya merika  menjadi insan yang sempurna.

              Kejayaan  Lun Bawang  telah  membuktikan  bahawa pendidikan  mampu menjadi instromen  penting  mengimbangi  strata social yang paling berkesan, selain Ibu bapa ,guru dan pelajar, badan bukan kerajaan (NGO), Korprat dan masyrakat  perlu bergadingbahu menjayakan matlamat itu. Merikalah golongan  yang bertanggungjawab  menentukan kemajuan  masyarakat delam  bidang pendidikan . Demikian  intipati ucapan saya  untuk sebagai dorongan  kepada kita suku jaum Lun Bawang.

Sakian terima kaseh.

Penghulu Goerge Sigar

(PENGHULU BAKELALAN)

Advertisements
Komen-komen
  1. tai berkata:

    Lol. Ingatkan mesangit hanya kepada kuat marah. mcmana dgn metueh niat? mungkin lebih dekat lagi? tp bukan pakar. lol.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s